Зошто месото треба да го прелиеме со чај? Тајна на искусните готвачи!

popara8 октомври, 20231min00
202038dd419cae43cc42fa89ba3c0bbe02f78c9a

Различни видови месо се подготвуваат на различни начини, но она што е заедничко е дека маринадата е задолжителна.

Ќе го направи секое месо помеко и посочно, а состојките за маринадата ги прилагодувате во зависност од тоа што сте избрале. Но, постои еден пијалок кој искусните домаќинки често го користат при подготовка на месо, бидејќи го омекнува месото и го прави повкусно. Станува збор за чај.

Со помош на чај можете да подготвите совршена маринада која ќе го подобри вкусот на месото, но мора да ја направите правилно. Користете чај без ароми (како нане, камилица, зелен чај), како и без адитиви. Кога ќе го направите чајот, додадете зачини по желба, како и сечкан црн или млад кромид.

Оставете да се излади, па прелијте го месото, количински колку сакате. Ако користите пилешко, оставете го да се маринира околу еден час, а ако користите други видови месо, маринирајте 6-12 часа. Потоа подгответе го месото по желба.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma