МИТ ИЛИ ВИСТИНА: Дали смееме да пржиме на маслиново масло?

popara8 октомври, 20231min00
aae7fac71bb31d12d706e0b8f53413defb00fc7e

Сепак, досега слушнавме дека маслиновото масло не треба да се загрева и дека треба да се користи само за прелив и да се додаде за вкус на веќе подготвеното јадење. Но, дали е навистина точно дека не треба да го користиме при готвење или печење?

Дали може да се загрее маслиновото масло?

И покрај популарното мислење, ова масло всушност има висока точка на чадење (од 176 до дури 200 степени Целзиусови). Сепак, тоа не покажува колку е стабилно одредено рафинирано масло кога се загрева.

Имено, истражувањето од 2018 година покажало дека екстра девствената верзија на маслиновото масло е всушност најстабилното масло за јадење и дека на високи температури подобро се разградува од другите растителни масла.

Што го прави ова масло посебно?

Тоа значи дека без проблем можеме да користиме екстра девствено маслиново масло за готвење, печење, па дури и пржење. Благодарение на изобилството на монозаситени масни киселини и полифеноли отпорни на топлина, маслиновото масло го потиснува оксидативниот стрес предизвикан од топлина. Затоа, исто така го забавува создавањето на нездрави компоненти, како што се слободните радикали.

Но, што навистина го издвојува ова масло како многу здраво? Студија од 2015 година покажа дека готвењето зеленчук како домати, модар патлиџан и тиква во екстра девственото маслиново масло всушност ја зголемува содржината на антиоксиданси во тој зеленчук!

Заклучокот е дека маслиновото масло е многу здраво и дека ниту еден вид готвење нема да влијае на вкусот, хранливата вредност или здравствените придобивки на самото масло.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma