Кисел купус: Го сакаме заради вкусот и бројните здравствени придобивки

popara19 октомври, 20231min00
shutterstock366448937-830x0

Киселата зелка одамна е дел од нашата традиционална кујна и најчесто се јаде во зима, во студените денови, бидејќи е многу лековита. Содржи бројни витамини и минерали, кои го зајакнуваат имунолошкиот систем, а благодарение на пробиотиците позитивно делува и на цревата. Можете да го јадете како салата или прилог со многу јадења.

Витаминот Ц го има во зелката, и тоа во количина која задоволува половина од вкупните потреби на возрасен во сто грама храна, без разлика дали зеленчукот е свеж или варен. Витаминот Ц е веќе добро познат антиоксиданс кој помага да се елиминираат слободните радикали, оние кои предизвикуваат оштетување на клетките.

Вистина е дека на некои, особено на оние со висок крвен притисок, може да им биде проблематична содржината на натриум од повеќе од 780 милиграми по чаша рендана кисела зелка! Затоа треба да се нагласи дека зелката нема да изгуби многу од своите својства доколку добро се измие или се остави некое време да отстои во сад со чиста вода, за да се намали количината на оваа непотребна состојка.

Исто така, има висока содржина на витамини А, Б1, Б2, Б3, Б6 и Е. Има и витамин П (биофлавоноиди), како и витамин У (метилметионинсулфониум), кој вообичаено се користи во лекување на гастритис, желудник и дуоденални улкуси.

Самиот процес на маринирање ја зголемува биолошката достапност на хранливи состојки. Киселата зелка е богата со железо, калциум и магнезиум, а содржи и бакар, калиум и манган. Оваа нискокалорична храна е добар избор и во редуциските диети.

Таа е многу добар извор на диетални влакна и фолати. Во свежа состојба, поради процесот на ферментација, содржи живи лактобацили и ензими. Киселата зелка е добра за здравјето на цревата бидејќи содржи растителни влакна и пробиотски култури. Во античко време, оваа суперхрана заштитуваше многумина од недостаток на витамин Ц и болести како скорбут.

Делумниот недостаток на витамин Ц се манифестира со губење на апетит, замор, нервоза, болки во мускулите и зглобовите, губење на тежината, сува кожа и чести настинки.

Со вртење на расолница во устата околу 30 секунди неколку пати во текот на денот ќе исчезнат афтите. Истражувањето спроведено во последниве години на кисела зелка потврдува дека изотиоцијанати произведени во кисела зелка го инхибираат растот на клетките на ракот. Меѓу другото, содржи и антиоксиданси лутеин и зеаксантин, двата важни за одржување на здравјето на очите.

Според народната медицина, облози од листовите имаат и бројни придобивки, а пред се се ефикасни во лекувањето на воспаленија и отоци. Артритисот и ревматизмот се воспалителни болести кои ги напаѓаат зглобовите, коските и мускулите. Зелката има антиинфламаторни својства и ги ублажува симптомите на овие болести.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma