Состојки:
– 4-6 главици лук
– 1/2 кромид
– 1 гранче мајчина душица
– 700 мл супа од зеленчук или пилешко
– 60 гр пармезан
– 1 компир (може и повеќе ако сакате погуста супа)
– 475 мл растително или кравјо млеко по избор
– 60 мл суво бело вино
– кубети и магдонос за посипување
– сол, бибер
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 200 степени.
Извадете го врвот од главиците лук и истурете му малку маслиново масло и сол. Секое посебно завиткајте го во алуминиумска фолија и печете од 45 минути до еден час. Кога ќе се испечат, оставете ги да се изладат.
Исечете ги компирите на коцки и варете ги додека не омекнат (8-10 минути).
Исечкајте го кромидот и пржете.
Изладениот лук исцедете го од лушпата и префрлете го во блендер. Додадете го кромидот и парчињата компири и измешајте. Истурете шолја млеко и мешајте додека смесата не стане мазна.
Префрлете ја смесата во поголемо тенџере и загрејте. Додадете го преостанатото млеко и супа и додадете ја мајчината душица. Истурете го белото вино и варете на тивок оган додека не испари алкохолот.
Измешајте го пармезанот во супата и додадете сол и бибер по вкус. По желба додадете парче путер.
Извадете ја мајчината душица и прелијте ја супата со коцки леб и магдонос.
Добар апетит!
@foodwithliz it’s soup szn 🍲 this vegan chicken pot pie soup feels like a warm hug 💛 #soupseason #goodsoup #fall #easyrecipe #soup #hellofall