Јаболкото или брусницата обично се во центарот на вниманието кога се во прашање здравите сокови,па луѓето често забораваат на моќните ефекти на шипинките.
Сокот од шипинка е здрав напиток кој треба што поскоро да го внесете во вашата исхрана поради многуте здравствени придобивки што ги носи.Ова се придобивките од сокот од шипинка за кои дефинитивно треба да знаете и можеби ќе ве натера да побрзате денес во самопослуга за да купите од ова скапоцено овошје.Можете лесно да го направите сами. Доволно е да ја изблендирате исчистената шипинка и да го процедите добиениот сок.
Ако сте љубител на ова богато,црвено овошје,ќе ви се допадне и неговиот сок.А ако не сте,кога ќе слушнете што прави за вашето здравје,веднаш ќе ви се допадне.Всушност,шипинката се смета за едно од најдобрите плодови во однос на здравствените придобивки,па дури и студиите ги докажале бројните придобивки од конзумирањето на сок од шипинка.
1. Содржи антиоксиданси
Сокот од шипинка содржи антиинфламаторни својства и антиоксиданси кои можат да помогнат во спречување на рак и други болести.Истражувањето објавено во списанието Advanced Biomedical Research покажа дека сокот од шипинка може да го намали оксидативниот стрес,оштетувањето на слободните радикали и липидната пероксидација.Исто така, докажано е дека може да го спречи растот на клетките и има антиканцерогено дејство.
2. Го штити здравјето на срцето
Умереното консумирање на сок од шипинка може да помогне во спречување на срцеви заболувања. Имено, сокот од шипинка содржи полифенолни материи кои помагаат да се зачува здравјето на срцето.Истражувањето објавено во 2017 година во списанието Phytotherapy покажа дека консумирањето на овој сок може да ја намали зачестеноста и интензитетот на болката во градите,што е симптом на срцеви заболувања.
3. Добро е за здравјето на бубрезите
Калинките содржат калиум,кој може да помогне да се намали ризикот од развој на камења во бубрезите и да се одржи здравјето на бубрезите.Истражувањата покажаа дека исхраната богата со антиоксиданси може да помогне во заштитата на бубрезите, а сокот од шипинка е вреден извор на антиоксиданси.
4. Помага во одржување на посакуваните вредности на крвниот притисок
Високиот крвен притисок или хипертензија е всушност силата со која крвта ги притиска крвните садови,со што се зголемува ризикот од развој на срцеви заболувања.Сокот од шипинка содржи комплекс од јаглени хидрати кои го подобруваат нивото на серумско железо и го намалуваат нивото на крвниот притисок.Редовното консумирање може да го намали ризикот од развој на хипертензија.
5. Помага при слабеење
Калинката е богата со влакна и нискокалорична,што ја прави одличен избор за сите кои се обидуваат да ослабат. Покрај тоа, содржи и полифеноли кои помагаат во забрзување на метаболизмот и помагаат на телото да се ослободи од вишокот маснотии. И со одржување на телесната тежина во оптимални граници,помага и во спречување и одржување на голем број болести под контрола.
6. Го зајакнува имунитетот
Дали сте склони кон инфекции? Дали сте често болни? Шипинка може да ви помогне да се ослободите од овие проблеми со зајакнување на вашиот природен одбранбен систем.Конзумирањето сок од шипинка,богат со антиоксиданси и витамин Ц, може да помогне во зајакнувањето на имунитетот и заштитата од бројни болести.
7. Ја зголемува плодноста
Дали знаевте дека калинката може да поттикне здрава сексуална желба и лачење на фолна киселина,неопходна за зачнување? А содржи и антиоксиданси кои го подобруваат протокот на крв во ендометриумот,што е важно за здрава бременост.
Кое е најдоброто време за пиење сок од шипка?
Секако,сок од шипинка можете да пиете во секое време,но најдобро е да се конзумира наутро.Повеќето хранливи материи се асимилираат кога стомакот е празен.Затоа, конзумирањето на празен стомак е најдобрата опција.
Дали може да предизвика несакани ефекти?
Умереното консумирање е добро за здравјето,но прекумерното консумирање може да предизвика проблеми.Бремените жени не треба да консумираат екстракт од шипка бидејќи може да содржи овошна кора,која не се смета за безбедна.Луѓето со дијареа исто така треба да избегнуваат сок од шипка или екстракт од шипка.
Луѓето кои земаат АКЕ инхибитори,лекови за контрола на високиот крвен притисок,лекување на срцева слабост и спречување на оштетување на бубрезите кај дијабетичарите,исто така, треба да го избегнуваат.Некои студии покажаа дека сокот од шипинка може да го има истиот ефект како ACE инхибиторите,но може да го направи ефектот на лекот премногу силен.