Крем сирењето е дефинитивно еден од омилените намази. Тоа оди во многу колачи како чизкејк, но и во солени јадења како кифлички. Не мора да го купувате во продавница, можете да го направите дома многу едноставно со неколку состојки, како млеко. Покрај тоа, потребен ви е оцет, кој сигурно го имате, како и путер и сол.
Состојки:
3 чаши полномасно млеко
3 супени лажици оцет
2 прстофат сол
1 лажица путер
Рецепт:
Во тенџерето истурете го целото млеко за крем сирењето, па оставете да се вари на средно-ниска температура. Мешајте неколку минути, а потоа кога ќе забележите дека млекото се лепи на страните на тавата, постепено додавајте го оцетот, мешајќи полека. Намалете ја температурата кон крајот на додавањето на оцетот, па мешајте уште неколку минути додека урдата не почне појасно да се одвојува. Исклучете го шпоретот и поклопете го тенџерето, па оставете го да отстои 10-15 минути. Сирењето убаво процедете го, притискајте за да се исцеди целосно вишокот течност. Посолете, измешајте, па измешајте го крем сирењето заедно со путерот 3-5 минути.