Чоколадните плочки со јаткасти плодови се брза слатка закуска која не бара премногу труд или состојки. Доволно е да се стопи чоколадото, да се посипе со печени бадеми, ореви, ф’стаци или листови бадем или на пример цели лешници, да се остави во фрижидер да се стегне и потоа да се искрши на парчиња.
Чоколадните плочки можат да послужат и како ефикасен подарок – во тој случај, не застанувајте на јаткастите плодови, туку додадете состојки како суви брусница или гоџи бобинки, печени пуканки, шарени чоколадни бонбони, крупни зрна сол, ѓевреци, мелени лижавчиња, парчиња кокос (или кокос чипс) или исечена зашеќерена кора од портокал. Можете да си играте и со чили, мелен кокос или куркума. Подолу е рецептот за наједноставната верзија, а за дополнителна инспирација можете да го погледнете и видеото подолу.
Состојки:
170 гр квалитетно темно чоколадо
170 гр квалитетно млечно чоколадо
60 гр печени бадеми
Подготовка:
Обложете мал плех со хартија за печење.
Чоколадото исечкајте го и секое ставете го во свој сад. Растопете ги посебно млекото и темното чоколадо на пареа или во микробранова печка. Ако одлучите да користите микробранова печка, загрејте ја 20 секунди, извадете го садот и измешајте ја чоколадата, а потоа повторете ја постапката додека не се стопи чоколадото. Повторете го процесот со другиот сад.
Во плехот истурете го едното и другото чоколадо и со вилушка нежно измешајте ги темното и млечното чоколадо за да добиете интересна шема. Израмнете со шпатула и посипете со бадеми.
Префрлете го листот во фрижидер за да се стегне чоколадото, околу 20 минути до половина час. Извадете го од фрижидер и оставете го да дојде на собна температура. Одделете ја чоколадата од хартијата и искршете ја на парчиња.