Никогаш не треба да ги внесувате овие јаглехидрати ако имате чести дигестивни проблеми

popara23 ноември, 20231min00
Никогаш не треба да ги внесувате овие јаглехидрати ако имате чести дигестивни проблеми

Јаглехидратите се суштинска група на храна која обезбедува енергија на телото.Сепак,не сите јаглехидрати се создадени еднакви,а некои,познати како воспалителни јаглехидрати,можат да придонесат за хронично воспаление.

Ова воспаление,често поврзано со високо преработени и рафинирани јаглехидрати,може да доведе до дигестивни непријатности.Храната богата со шеќери,рафинирани житарки и одредени видови јаглехидрати може да предизвика проблеми како надуеност и гасови,пишува klix.ba.

Крутика Нанавати,регистриран диететичар и нутриционист,зборуваше за еден вид воспалителни јаглени хидрати што треба да ги избегнувате доколку сакате да ги ублажите дигестивните проблеми.

Нанавати откри дека рафинираните шеќери во преработената храна како слатки,колачи и безалкохолни пијалоци се воспалителни јаглехидрати кои треба да се избегнуваат за подобро варење и целокупна благосостојба.

Рафинираниот шеќер,кој често се наоѓа во преработената и слатка храна,може да придонесе за развој на дигестивни проблеми кога се консумира прекумерно.Рафинираните шеќери,како оние во слатките закуски и пијалоци,брзо се апсорбираат, предизвикувајќи скокови на нивото на шеќер во крвта.

Ова може да доведе до воспаление и да го наруши балансот на цревните бактерии,што потенцијално резултира со дигестивни проблеми како што се надуеност и непријатност.

„Избегнувањето на воспалителни јаглехидрати како рафиниран шеќер може да ги ублажи дигестивните непријатности со одржување на избалансиран цревен микробиом и намалување на воспалението“, вели Нанавати.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma