Хранливите состојки кои ги има во изобилство црниот грав придонесуваат за чувството на ситост. Белиот грав е најпознат вид на нашето поднебје и се користи за разни супи и тавче гравче. Сепак, постојат многу видови грав, меѓу кои се издвојува црниот грав, кој во Европа пристигнал од Америка во 16 век заедно со компирот и пченката.
Црниот грав е одличен извор на железо и фолати, важни микронутриенти за раст и развој. Покрај тоа, конзумирањето на црн грав е поврзано со кардиоваскуларното здравје и одржување на рамнотежата на шеќерот во крвта.
Приближната хранлива вредност на 90 грама несолен црн грав вклучува: 114 калории, 8 g протеини, 0 g масти, 20 g јаглени хидрати, 8 g влакна, 2 mg железо, 128 mg фолна киселина.
Придобивките од црн грав
Покрај високото ниво на железо и фолати, црниот грав е богат со протеини и растителни влакна. Овие две состојки придонесуваат за чувството на ситост, што е клучно за контрола на тежината. Влакната, исто така, помагаат во спречување на запек и го одржуваат дигестивниот систем здрав. Истражувањата покажуваат дека одредени видови влакна во гравот, особено отпорниот скроб, го поттикнуваат растот на корисни бактерии во цревата, подобрувајќи го целокупното здравје на дигестивниот систем.
Фолната киселина е важна за жените во репродуктивна возраст бидејќи помага да се спречи оштетување на невралната туба кај фетусот. Исто така, внесувањето на соодветни количини на фолати може да го намали ризикот од кардиоваскуларни заболувања, рак и деменција.
Дополнителни придобивки од црн грав
Студија од 2021 година покажа дека консумирањето црн грав ги релаксира крвните садови до шест часа по оброкот, подобрувајќи ја васкуларната функција. Друга студија покажа дека јадењето црн грав со ориз го намалува зголемувањето на шеќерот во крвта после оброк, што е важно за луѓето со дијабетес.
Трикови за оние кои се склони кон надуеност
За намалување на надуеноста предизвикана од гравот, се препорачува да се започне со дневна количина од 90 грама. Потопувањето на гравот преку ноќ или краткото готвење во течност може да помогне да се намалат проблемите со гасовите.
Интересни факти за црниот грав
Испирање на конзервирана грав значително ја намалува содржината на натриум. Црниот грав се смета и за протеин и за зеленчук, обезбедувајќи клучни хранливи материи од двата извора. Сувиот грав е поевтин, но бара подолго готвење, додека конзервираниот грав може веднаш да се конзумира. Изборот помеѓу сув и конзервиран грав зависи од вашите преференции и од времето што го имате на располагање. Сувиот грав обезбедува контрола врз содржината на натриум, додека конзервираните гравчиња побрзо се подготвуваат.