Холестеролот ви е превисок? Ако секој ден ја јадете оваа намирница која ја ставаме во торти, сигурно ќе го намалите

popara27 ноември, 20231min00
28225_zacini_f

Истражувачите од Клиниката во Барселона регрутирале 628 возрасни лица и половина од нив ставиле на диета која вклучувала дневна потрошувачка на ореви. По две години, тимот откри дека оние што јадат ореви, исто така, скромно го намалуваат нивото на таканаречениот липопротеин со ниска густина (ЛДЛ).

Високото ниво на LDL – понекогаш наречено „лош холестерол“ – е поврзано со зголемен ризик од срцеви заболувања и мозочен удар. Учесниците во студијата кои секојдневно јаделе ореви забележале намалување на вкупниот број на LDL честички во крвта, а особено на бројот на мали LDL честички. Според Американското здружение за срце, оревите се богати со омега-3 масни киселини – здрави за срцето масти кои се наоѓаат во масната риба.

– Претходните студии покажаа дека јаткастите плодови воопшто, а особено оревите, се поврзани со помала стапка на срцеви заболувања и мозочен удар – вели авторот на трудот и експерт за исхрана Емилио Рос од Клиниката за Барселона во Шпанија.

Во нивната студија, д-р Рос и неговите колеги анализирале податоци за 628 здрави возрасни лица – на возраст од 63 до 79 години – кои живееле во Барселона, Шпанија или Лома Линда, Калифорнија.

Учесниците биле поделени во две групи, од кои првата додале половина шолја ореви во секојдневната исхрана, додека втората се воздржувале од јадење ореви.

По две години, тимот го тестирал нивото на холестерол на секој учесник, заедно со анализа на концентрациите и големини на нивните липопротеини за да се бараат карактеристики за кои се знае дека се поврзани со зголемен ризик од кардиоваскуларни болести.

Истражувачите откриле дека учесниците во групата што јаделе ореви имале понизок ЛДЛ холестерол – во просек за 4,3 mg / dL – на крајот на периодот на студијата.

Во исто време, нивниот вкупен холестерол се намалил во просек за 8,5 mg/dL.

Откри дека вообичаеното консумирање ореви е поврзано со 4,3 проценти намалување на вкупните LDL честички и 6,1 проценти намалување на малите LDL честички – и двете промени се познати дека се поврзани со помал ризик од кардиоваскуларни болести.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma -

loodgieter den haag