Потребно е:
500 гр компири
300 гр филе ослиќ
100 гр растително сирење
3 чешниња лук
куп магдонос
100 мл масло
50 ml вода
сол, бибер
Подготовка:
Изгмечете го лукот, па втријте го во зачинетите филети од риба. Во посебен сад направете прелив од сечкани листови магдонос, зачини, масло и вода. Исечете ги компирите на тенки прстени и половина од нив ставете ги во сад за печење. Посипете со половина од преливот, па покријте со филетите од риба. Наредете го вториот дел од компирите врз рибата, прелијте го преостанатиот прелив и печете во рерна околу 25 минути на 200 степени. Кон крајот на печењето посипете со рендано растително сирење и вратете неколку минути да зарумени. Послужете со зелена салата или варен зеленчук.