5 видови на храна кои НЕ ТРЕБА да ги ставате во микробранова: За ваша безбедност

popara11 декември, 20231min00
shutterstock735463006-830x0

Јасно е дека микробрановата печка многу им помага на домаќинките кога нешто треба брзо да се загрее или подготви, но има и одредени правила кога станува збор за нејзината употреба.

Некои работи е најдобро да не ги ставате во микробранова печка бидејќи не е здраво, вели „Healthy gem“, иако може да заштеди многу време. Одредени намирници не реагираат добро на овие зраци што ги емитува микробрановата печка, а еве кои се тие.

Замрзнато месо

Понекогаш кога имаме малку време и сакаме да подготвиме квалитетен ручек со протеини, посегнуваме по месо од фрижидер или замрзнувач. Тогаш стапува во игра микробрановата печка – го ставате месото да се одмрзне, но тоа е многу лош потег. Според USDA, замрзнатото месо во микробранова печка го става во близина на „опасната зона“, бидејќи влегува во температурната зона каде што се развиваат бактериите, помеѓу четири и 60 степени.

Ако навистина немате друг избор, тогаш постапете на следниов начин: прво отпакувајте го месото и ставете го во сад за микробранова печка, но внимавајте да биде што подлабоко за да ги зачувате соковите. Покријте го лабаво со проѕирна фолија, но да не го допира месото и нежно одмрзнете го во микробранова печка.

Лути пиперки

Никогаш не загревајте лути пиперки во микробранова печка. Не, нема да и наштети на машината, но може да ви наштети вам. Електричните бранови можат да го ослободат капсаицинот, активното соединение кое им дава пикантност на пиперките. Микробрановиот вентилатор може да го растера капсаицинот, а експертите веруваат дека минералите што се користат за одгледување на овој зеленчук може да предизвикаат искри кои можат да бидат опасни.

Храна за бебиња

Ова особено се однесува на мајчиното млеко, но и на дополнителното хранење со млеко воопшто. Иако се препорачува бебињата да пијат топло млеко, мајките треба да знаат дека ако го загреваат во микробранова печка, нема да се загрева рамномерно. Некој дел ќе биде потопол од другиот, што може да предизвика бебето да реагира и да се изгори.

Меѓутоа, ако го загреете на следниов начин, ќе избегнете големи проблеми.

Треба да го префрлите млекото во соодветен сад и да го загреете кратко, да го извадите од микробранова печка, да го промешате млекото, да го вратите и повторно да го загреете. Тогаш температурата на целото количество млеко ќе биде еднаква.

Моркови и други зеленчуци може да се запалат

Доколку го истражувате најбрзиот начин на подготовка на зеленчук, на интернет ќе видите предлози да ставите, најчесто моркови, во сад и да ги „прелиете“ со масло, но тоа не е паметно решение. Во последните неколку години има индиции дека може да се запалат, но не само тие, туку и ако на ист начин подготвувате кељ или боранија.

Никако храна со лушпи

Ова првенствено се однесува на јајцата, но и на јаткастите плодови и семките – бидејќи тие нема да ја преживеат микробрановата печка. Топлината создава пареа побрзо отколку што може да се испушти од излупената храна, што на крајот може да доведе до „експлозија“ во микробрановата печка. Имаше случај во Англија во 2019 година кога една жена беше примена во болница откако јајце ѝ експлодирало во лицето.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma