Рецептот за варено вино е барана роба штом пристигне зимата. За варено вино не треба да избирате врвни вина, бидејќи аромите на цимет и каранфилче и онака го надвладуваат оригиналниот вкус.
Рецептите може да се прилагодат. Основниот рецепт може да се прилагоди со менување на количината на состојките – повеќе шеќер се додава во покисело вино, а количината на зачини може да варира. Ви пренесуваме рецепт за црвено варено вино.
Состојки:
1 л црвено вино
2 dcl вода со лимон
2 стапчиња цимет
8 каранфилче
2 ѕвездички анасон
3 лажици шеќер
Подготовка: Лимонот исечкајте го на кришки. Загрејте го виното со шеќер и зачини, додадете лимон и оставете се да се вари околу пет минути. Се трга од оган, се прелива со вино и се остава да отстои еден час. Загрејте пред сервирање.