Лукот е еден од највкусните и најразновидните зеленчуци, но може да биде и еден од најнепријатните ако неговиот мирис излегува од вашата уста.
Од вкусен леб со лук, тестенини или кое било друго јадење богато со лук, можете да мирисате на лук секој пат кога ќе ја отворите устата, непријатен мирис за секој со кој вечерате или едноставно разговарате. За среќа, малку млеко е се што ви треба за да се освежите.
Иако една чаша млеко можеби не оди добро со храната со лук, постои вистинска наука зад тоа како го отстранува лошиот здив. Прво, важно е да се разбере зошто лукот создава таква смрдеа. Кога лукот се дроби (т.е. сече или џвака), тој произведува неколку органски соединенија. Меѓу нив е и алил метил сулфид, кој не само што мириса силно, туку и треба одредено време да се распадне.
Маснотиите во млекото ги неутрализираат сулфурните соединенија кои создаваат мирис на лук. Во исто време, водата во млекото ја плакне вашата уста, отстранувајќи го секое физичко присуство на лук или неговите миризливи компоненти, пренесува mashed.com.
Врз основа на општите принципи на трикот со млеко, можете да очекувате дека помасните сорти како полномасното млеко ќе бидат поефикасни од обезмастеното млеко. Меѓутоа, ако сте чувствителни на млечни производи или едноставно не сакате млеко, имате други опции за да се ослободите од лошиот здив од лукот.
Јадењето свежо јаболко е уште еден добар избор, како и џвакањето сиров магдонос, нане или зелена салата. Се разбира, темелното четкање, забен конец и стругање на јазикот, исто така, можат да обезбедат сеопфатно освежување.
Оние кои се загрижени за здивот од лукот треба да размислат и за тоа како ги подготвуваат своите оброци. Остриот вкус на лукот се интензивира кога повеќе од неговите клетки се дробат, што значи дека веќе целосно издробен лук ќе даде поблаг, помалку миризлив вкус од исечениот лук, кој е сепак помалку интензивен од мелениот лук или пастата од лук.
Сега, кога имате неколку едноставни, практични трикови, можете да консумирате лук без страв од лош здив.