Празниците се незамисливи без нив: Традиционален рецепт за БОЖИЌНИ МЕДЕЊАЦИ

popara30 декември, 20231min00
332325_medenjaci-shutterstock-1550443241_ff

За многумина кај нас, божиќните медењаци се традиција секој Божиќ.

Секако, имајте на ум дека со смесата што ќе ја добиете со овој рецепт, можете да ја направите формата што ја сакате.

СОСТОЈКИ:

меко брашно – 400 грама
шеќер во прав – 150 грама
маргарин – 50 гр
јајца – две парчиња
течен мед – две лажици
сода бикарбона – една мала лажица
зачини за медењаци – една мала лажица

ДЕКОРАЦИЈА:

шеќер во прав – 200 грама
белки од јајце – една
сок од лимон
густин – една мала лажица

ПОДГОТОВКА:

Измешајте брашно, шеќер во прав, маргарин, јајца, мед, сода бикарбона, зачини и измешајте и формирајте мазна смеса.

Сето тоа покријте го со алуминиумска фолија и оставете го во фрижидер цел ден. Следниот ден оставете го да одмори 60 минути на собна температура, а потоа побрашнете една површина од смесата и направете ја саканата форма.

Потоа премачкајте со изматено јајце со малку вода и млеко и оставете да се испече околу 10 минути во рерна на 200 степени. Проверете како изгледа на секои две минути, бидејќи може да биде побрзо.

УКРАСУВАЊЕ:

Изматете ги белките и шеќерот во прав додека не добиете целосно бела боја, а потоа истурете неколку капки сок од лимон и една лажица густин.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma