Ако сакате топло чоколадо, погледнете како Италијанците го прават. Топло чоколадо со цимет и мед многу лесно се прави, прочитајте како!
Состојки:
150 гр полномасно млеко
6 супени лажици какао во прав
2 лажици мед (додадете уште 2 лажици по вкус)
1/2 лажичка мелен цимет
1/2 лажичка чили во прав
1/4 лажичка мелено кајен
прстофат морска сол
1/2 чаша сладок шлаг (опционално)
стапчиња цимет за декорација
Рецепт:
За топлото чоколадо со цимет и мед, прво истурете го млекото во тенџере со средна големина и ставете го на средна температура. Изматете ги какаото, медот и зачините. Продолжете со матење додека млекото не се загрее. Вкусете и додадете повеќе мед во топлото чоколадо, доколку е потребно.
Во меѓувреме изматете ја слатката павлака за шлагот. Истурете ја топлата чоколада во чашите, додадете лажица шлаг и стапче цимет и завршете со прстофат чили во прав. Уживајте во топло чоколадо со цимет и мед!