Компирите спаѓаат во зеленчукот кој многумина го сакаат, а се и прилично евтини. Најчесто се служи како прилог, имено помфрит, печен или пире. Најдобро од сè, не е комплицирано да се подготви, но има неколку трикови кои ќе го олеснат готвењето, особено пирето.
Веројатно размислувате, која е тешкотијата овде, компирите се варат, се пасираат и прилогот е готов.
За да направите совршено кремасто пире од компири, откако ќе го сварите, задолжително исушете го и потоа добро испасирајте го или притиснете го низ сито. На овој начин пирето ќе биде уште покомпактно. После тоа, додадете топло млеко и путер и измешајте. Можете да го изгмечите или изматите со миксер. И има уште една тајна, а тоа е да го стопите путерот пред да го додадете во компирот.