Потребно е:
500 гр леблебија
2 супени лажици маслиново масло
1 кромид
2 моркови
2 ловорови листови
така
бибер
за посипување:
магдонос или пиперки
Подготовка:
Леблебијата натопете ја во вода претходната вечер и оставете ја преку ноќ. Следниот ден добро исплакнете ги и исцедете ги. Потоа ситно исечкајте ги кромидот и морковот и пржете ги во маслиново масло додека не омекнат. Леблебијата се додава во тавата и се налева вода да ги покрие состојките. Додадете два ловорови листови, зачинете со бибер и сол по вкус. По половина час варење наутот, изблендирајте ги сите состојки за да добиете густа текстура на супа. Супата посипете ја со магдонос или власец и послужете ја со прилог по ваш избор. Пријатно!