Ви треба:
300 гр печурки
1 главица кромид
100 мл масло
250 мл млеко
1 коцка за пилешка супа
1 л вода
3 лажици брашно
бибер
сув билен зачин
Подготовка:
Кромидот ситно се сечка и се пржи на масло. Потоа исечете ги печурките на кришки и динстајте ги со кромид. Со сол и бибер зачинете по вкус. Кога печурките ќе омекнат додадете 3 лажици брашно. Потоа промешајте минута или две. Растворете една коцка пилешка супа, а потоа прелијте со литар вода и соединете ги сите состојки. Гответе 15 минути, а потоа истурете 250 мл топло млеко. Гответе уште 10 минути, на тивок оган. Посолете по потреба. На крај се додава павлаката и се се меша. Пријатно!