Оваа мешунка обезбедува значителни хранливи материи кои го зајакнуваат здравјето во секоја порција.
Мало зрно грашок од мешунка е многу хранливо овошје, полно со протеини, влакна, антиоксиданси, витамини и минерали.
Затоа, ако сакате да го подобрите варењето, да ја контролирате вашата тежина, да го подобрите здравјето на срцето, регулирањето на шеќерот во крвта и здравјето на очите – вклучете повеќе грашок во вашата зимска исхрана.
Оваа мешунка, која често се меша со зеленчук, во секоја порција обезбедува значителни хранливи материи кои можат да го подобрат здравјето на човекот, а според „Very Well Health“, ова се седум основни причини зошто би било мудро да се јаде.
Полн со протеини
Грашокот е еден од најдобрите извори на растителни протеини. Телото користи протеини за изградба и поправка на мускулите, коските, кожата и ‘рскавицата. Оние кои следат вегетаријанска исхрана и сакаат да консумираат доволно протеини, можеби ќе размислат за поголем внес на грашок.
За повеќето возрасни, препорачаната дневна количина на протеини е од 10 до 35 проценти од нивните вкупни калориски потреби, што значи дека лицето на диета со 2.000 калории може да консумира околу 100 грама протеини дневно, а една шолја грашок содржи 8,58 грама протеини.
Помага во варењето
Во зелениот грашок има многу влакна. Истражувањата покажуваат дека влакната го поттикнуваат растот на добрите бактерии во цревата, што го намалува ризикот од гастроинтестинални проблеми. Влакната, исто така, го зголемуваат најголемиот дел од столицата, што значи дека луѓето кои јадат храна богата со влакна имаат помала веројатност да доживеат запек.
Поддржува контрола на тежината
Грашокот припаѓа на нискокалорична храна. Покрај тоа, високата содржина на протеини и влакна во него прави личноста која ги јаде да се чувствува сито подолго, што може да помогне и при намалена исхрана. Истражувањата покажуваат дека протеинот е најзаситувачкиот макронутриент и дека може да го забави варењето и да предизвика чувство на ситост по конзумирањето. Исто така, докажано е дека исхраната богата со растителни влакна промовира губење на тежината.
Добрар е за срцето
Срцето исто така може да има корист од ова растение. Со оглед на тоа што содржи неколку хранливи материи здрави за срцето, вклучувајќи влакна, магнезиум и калиум, прегледот на 26 студии покажа дека оние кои земале поголем внес на мешунки, како што е грашокот, имале 10 отсто помали шанси да развијат коронарна срцева болест од оние кои не ги јадете. Откриено е дека внесот на 400 грама мешунки неделно обезбедува оптимални кардиоваскуларни придобивки.
Може да го регулира шеќерот во крвта
Грашокот има низок гликемиски индекс, што значи дека шеќерот во крвта нема брзо да се зголеми откако ќе го изедете. Уште еднаш, влакната и протеините во грашокот исто така можат да го спречат зголемувањето на нивото на шеќер во крвта, ставајќи го дијабетесот под контрола. Покрај тоа, студиите покажуваат дека магнезиумот од грашокот може да заштити од дијабетес тип 2.
Може да го намали ризикот од рак
Некои докази сугерираат дека хранливите материи во грашокот може да го намалат ризикот од рак. Антиоксидансите во грашокот имаат и антиинфламаторни и својства за борба против ракот. Грашокот содржи и сапонини, кои можат да помогнат во спречување на неколку видови на рак.
Го штити видот
Грашокот содржи витамин А, кој е добро познат по тоа што го поттикнува здравиот вид. Богат е и со антиоксиданси лутеин и зеаксантин, за кои е познато дека штитат од макуларна дегенерација поврзана со стареењето.
Несакани ефекти на грашок
Иако јадењето грашок е поврзано со долга листа на здравствени придобивки, постојат и некои потенцијални несакани ефекти. Грашокот содржи и антинутриенти, кои може да го попречат варењето и апсорпцијата на некои хранливи материи. Сепак, за повеќето ова не е причина за загриженост бидејќи е многу поверојатно дека грашокот негативно ќе влијае само на оние поединци кои консумираат мешунки во големи количини.