Како лутата храна влијае на нашиот организам?

popara30 јануари, 20241min00
Зачини

Лутата храна можеби е клучот за долговечноста, вели науката!

Неколку здравствени состојби може да се влошат со јадење лута храна, предупредуваат експертите.

Земете на пример гастроезофагеална рефлуксна болест или ГЕРБ. Состојбата се карактеризира со враќање на стомачната киселина во хранопроводникот, што може да предизвика чувство на печење во горниот гастроинтестинален тракт и градниот кош, пишува livestrong.

„Иако лутата или зачинетата храна не се смета за примарна причина за ГЕРБ, таа дефинитивно може да го влоши“, се согласуваат експертите.

Помага при слабеење
Од друга страна, постојат неколку теории за тоа како лутата храна може да придонесе за слабеење. Истражувањата сугерираат дека зачинетите состојки можат да го зголемат согорувањето на калории и масти или да го намалат апетитот.

Различни испитувања им дадоа на луѓето капсаициноиди, или во форма на додаток или целосна храна. Додека некои од студиите објавија скромно (околу 10 проценти) зголемување на потрошувачката на енергија, резултатите генерално не беа долготрајни.

„Доказите може да сугерираат дека внесот на пиперка може да ја зголеми потрошувачката на енергија и да промовира губење на тежината, но треба да се забележи дека ова зголемување е минимално и веројатно нема да предизвика значително губење на тежината без други интервенции“, предупредуваат експертите.

Ќе живеете подолго
Според истражувањето од август 2015 година, забележано е дека луѓето кои јаделе зачинета храна речиси секој ден имале 14 отсто поголеми шанси да живеат подолго од луѓето кои ја јаделе помалку од еднаш неделно.

Иако студијата беше набљудувачка (и затоа не може да ја докаже причината и последицата), можно е антиинфламаторните и антиоксидантните својства на капсаицинот да придонеле за овие потенцијални придобивки за долговечноста.

Добра е за твоето срце
Зачинетата храна може да биде добра за вашето срце. Се покажа дека возрасните Кинези кои јаделе лута храна почесто и во поголеми количини имаат пониски нивоа на LDL холестерол и LDL-HDL сооднос во споредба со возрасните кои јаделе помалку или воопшто не јаделе лута храна.

Ова е охрабрувачки бидејќи пониските нивоа на LDL холестерол се поврзани со намален ризик од развој на срцеви заболувања. Сепак, студијата објави уште едно фасцинантно откритие: Јадењето повеќе зачинета храна исто така е поврзано со повисоки нивоа на триглицериди во крвта, фактор на ризик за срцеви заболувања.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma