Можеби кога ќе дознаете колку е здрав грејпфрутот, ќе почнете да го консумирате почесто.Општо познато е дека овошјето е здраво и треба да биде редовен дел од вашето мени.
Кои се сите негови придобивки за организмот, откри нутриционистката Ивана Мишиќ:
– Кога се спомнува грејпфрутот, многумина веќе помислуваат на неговата горчина и киселост, но грејпфрутот има многу придобивки за нашето здравје и многу е пожелно да го вклучиме во исхраната, особено во зимскиот период – истакнува нутриционистот и открива кои се главните придобивки од ова овошје.
– Помага при слабеење: грејпфрутот е нискокалорична храна (55-60 калории)
– Богат со витамини: содржи многу витамини А и Ц, како и фолна киселина и калиум
– Помага во зачувување на кожата и производство на колаген, а со тоа го забавува стареењето
– Го намалува нивото на холестерол
– Антивоспалително дејство
– Поддршка за дигестивниот систем: големата количина на влакна во грејпфрутот го поддржува здравото варење.
– Еден грејпфрут од 200-250 грама содржи дури 31 мг витамин Ц, што е 52 отсто од препорачаниот дневен внес на овој витамин за возрасен
– Додадете го во вашиот појадок, направете освежителен сок или едноставно уживајте како ужина