Популарната кујнска алатка која ја користите секој ден може да биде ОПАСНА за вас

popara19 февруари, 20241min00
1708348844-conscious-design-3D43SBDDkAc-unsplash-750x499

Пластичните даски за сечење веројатно испуштаат микропластика во вашата храна, според една неодамнешна студија објавена во Environmental Science & Technology. Во таа академска статија, научниците теоретизираа дека корисниците на пластични даски за сечење би можеле да бидат изложени на милиони пластични честички од постојано „прободување“ со нож.

Таквата микропластика претставува опасност по здравјето и е поврзана со дигестивни проблеми и рак, според истражувачите од Харвард.

„Ние несвесно користиме пластика во вредност од кредитна картичка секоја недела“, изјави пензионираниот индустриски хемичар и консултант за хемија Марк Џонс за Yahoo News. Всушност, ако пиете од пластични шишиња, јадете храна во пластична амбалажа или дури јадете само месо, веројатно консумирате микропластика.

Таша Штојбер, научник за животна средина, изјави за Yahoo News дека избегнува да користи пластични даски за сечење како мерка на претпазливост: „Секоја можност што ви помага да ја намалите изложеноста на пластика е добра, а кујната е добро место за да започнете да ги елиминирате штетните работи“.

Освен што избегнува микропластика, Стоибер лично претпочита дрвени или метални даски за сечење бидејќи се поиздржливи и полесни за чистење. Исто така, препорачува користење на еднократно шише со вода од нерѓосувачки челик со филтрирана вода за да се намали потрошувачката на микропластика, а се избегнува користење на пластични садови за складирање храна, пишува New York Post.

Иако таа објасни дека жлебовите на пластичните даски за сечење потешко се дезинфицираат, а експертите за безбедност на храна се поделени во однос на чистотата на пластичната даска за сечење во споредба со дрвената. Иако дрвените даски за сечење се природно антимикробни и естетски пријатни на вашата работна површина, Стиви Чип, професионален готвач, рече дека тие можат да ги заробат бактериите на порозната површина каде што храната може да се заглави, пренесува Net.hr.

Штојбер тврди дека чувањето на сировото месо одвоено од сиров зеленчук е важно за безбедноста на храната, што значи дека ќе ви требаат повеќе од една даска за сечење за да спречите труење со храна.

„Посебна даска за сечење сурово месо или морска храна ги спречува бактериите да го контаминираат вашиот зеленчук, овошје или друга храна за која не е потребно дополнително готвење“, рече Британи Сониер, извршен директор на Партнерството за образование за безбедност на храната.

Наместо тоа, таа препорачува даски за сечење од бамбус, бидејќи се поцврсти и не толку порозни како типичните дрвени.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma