Докторот Мајкл Мозли предупреди дека јадењето закуска во погрешно време од денот може да претставува сериозен ризик за вашето здравје.
Мозли рече: „Она што е важно за грицките не е само она што го јадете, туку и кога го јадете“.
Докторката Сара Бери исто така ја истражуваше темата. Таа објасни дека грицките сочинуваат голема количина од она што го јадеме, пишува Експрес.
Бери рече: „95 проценти од луѓето рекоа дека често грицкаат. Така, сè што се јаде помеѓу појадок, ручек и вечера, па дури и после вечера, го сметаме за ужина, а во Британија речиси една четвртина од нашите калории дневно доаѓа од закуски“.
Важно е времето од денот кога јадете
Беше спроведено истражување на 1.000 луѓе кое се фокусираше на прашањето за конзумирање на грицки – конкретно кога луѓето јаделе, што јаделе и колку често.
Бери рече: „Откривме дека се е до квалитетот и времето на конзумирање. Луѓето кои грицкале нездрава храна имале повисок лош холестерол и понизок добар холестерол. Имаа и поголема тежина околу половината.
„Интересно е што откривме и дека времето од денот кога ја јадете вашата ужина е важно. Шокантни 30 отсто од луѓето јаделе после девет часот навечер. Дури и со здрави закуски, луѓето кои често грицкаат навечер имаат поголем ризик од кардиоваскуларни болести, повисока основна гликоза во крвта, послаба чувствителност на инсулин и полоши липиди во крвта.“