Пиењето два литри вештачки засладени пијалоци неделно, што е еквивалент на еден сок од средна големина од синџирот на брза храна, го зголемува ризикот од неправилно чукање на срцето наречено атријална фибрилација за 20 проценти. Луѓето често го опишуваат ова нарушување како треперење, тресење или вртење на срцето во градите.
Пиењето слична количина на екстра-засладени пијалоци го зголемува ризикот за дополнителни 10 проценти, додека пиењето обични, незасладени сокови од овошје или зеленчук е поврзано со осум проценти помал ризик од развој на нарушување, покажа студија на Државниот универзитет во Пенсилванија.
„Ова е прва студија која откри врска помеѓу незасладените и нискокалоричните засладени и екстра-засладените пијалоци и зголемениот ризик од атријална фибрилација“, објаснува професорката Пени Крис-Етертон за CNN.
Според друга студија, спроведена во 2017 година, луѓето со европско потекло имаат околу 22 отсто поголем ризик да ја наследат оваа состојба.
Во меѓувреме, Крис-Етертон вели дека најдобар избор е водата.
Во светот, речиси 40 милиони луѓе живеат со атријална фибрилација, а многу од нив страдаат од болка во градите, палпитации, отежнато дишење и замор. За други, оваа состојба е тивок убиец бидејќи немаат симптоми. Но, откако ќе се открие, оваа состојба може да се лекува со лекови, но и со промена на навиките и доколку е потребно и со операција.
Епидемијата на дебелина придонесува за растечкиот број случаи, како и за други фактори на ризик, како што се висок крвен притисок, дијабетес, хронични бубрежни заболувања, пушење и конзумирање алкохол.
Студијата, објавена во вторникот во списанието Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology, анализираше податоци од речиси 202.000 луѓе кои се чуваат во голема биомедицинска база на податоци наречена UK Biobank. Тие биле следени во просек 10 години, на возраст од 37 до 73 години, а повеќе од половина биле жени.
Жените исто така имаат поголема веројатност да консумираат вештачки засладени пијалоци, исто како и помладите луѓе со поголема телесна тежина и преваленца на дијабетес тип 2. Мажите, од друга страна, имаат поголема веројатност да консумираат пијалоци засладени со шеќер, имено помлади и потешки мажи со преваленца на срцеви заболувања.