Сигурно меѓу рецептите го чувате оној кој може да го спаси секој настан. Овој рецепт обично е испробан и се пофалува од сите, а се подготвува едноставно, по можност без одење во продавница.
Најдовме рецепт за колачиња со глазура од лимон кои едноставно ќе ги обожавате, а токму овој рецепт многу лесно би можел да се најде во вашата посебна преграда со рецепти кои „секогаш го спасуваат денот“. Ние ги гарантираме првите два критериуми, а вие погледнете го рецептот и потоа во оставата, чајната кујна и фрижидерот, бидејќи веројатно веќе ги имате сите состојки дома.
Глазурата намерно ја нарекуваме путер од лимон, а не крем, бидејќи во неа нема јајца. Со оглед на тоа дека во овие бисквити влегуваат само основните состојки, вкусот ќе зависи од квалитетот на лимоните, затоа купете убави и домашни, а особено внимавајте да бидат неисцедени бидејќи ќе ја искористите и кората.
Кога правите тесто за колачиња, внимавајте да не го месите предолго, за да ви испаднат меки колачињата. Друг совет немаме, се е напишано малку подолу. Од количината на состојки во рецептот ќе добиете 36 колачиња, а за подготовка ќе ви треба половина час, а вкупно со печење и ладење нешто повеќе од еден час.
Состојки:
За колачињата
230 гр путер, омекнат
125 гр шеќер во прав
1 лажица ситно изрендана кора од лимон
1 1/2 супени лажици свежо исцеден сок од лимон
240 гр брашно
3/4 лажичка сол
За глазурата
150 гр шеќер во прав
1 лажица свежо исцеден сок од лимон
15 гр путер, омекнат
ситно рендана кора од лимон, за декорација
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 175 степени.
Во поголем сад изматете го путерот со шеќерот во прав со електричен миксер додека не се изедначи, околу 2 минути.
Се матат кората и сокот од лимон, па се мешаат брашното и солта и се мешаат кратко да се соединат состојките.
Од половина тесто прво направете топчиња со пречник од 2 и пол сантиметри, распоредете ги во плех и нежно израмнете ги. Оставете доволно простор помеѓу бисквитите бидејќи тие ќе се шират.
Печете 12 до 14 минути, додека бисквитите не добијат убава боја. На половина пат од печењето, преместете ги од повисока на пониска решетка и свртете ја тавата така што задната страна ќе излезе нанапред.
Оставете малку да се излади, а потоа повторете со преостанатото тесто.
Направете ја глазурата. Во еден сад изматете го шеќерот во прав со сокот од лимон и путерот додека смесата не се изедначи.
Изладените колачиња премачкајте ги со глазура од лимон и декорирајте со ситно рендана кора од лимон. Оставете ја глазурата да се стегне, околу 15 минути, па послужете.