Изборот на исхрана игра клучна улога во секој аспект од нашето здравје. Ова е особено точно кога станува збор за нашето срце, бидејќи храната што ја јадеме може да ни помогне да одржиме оптимално ниво на холестерол, па дури и да го намалиме ризикот од срцеви заболувања. Некои од најдобрите опции се здравите јаглехидрати.
Иако многумина ги поврзуваат јаглехидратите со негативни здравствени импликации, одредени видови јаглехидрати всушност можат да бидат неверојатно корисни за кардиоваскуларното здравје.
Диететичарката Софија Тарнер за „Шифајндс“ откри три намирници кои се одлични за здравјето на нашето срце, па дури и можат да го намалат холестеролот и ризикот од срцеви заболувања.
Овес
Чаша овесна каша не е само вкусна и разновидна, туку има и бројни придобивки за целото тело. Тоа може да биде особено добро за оние кои сакаат да го намалат холестеролот.
„Овесот содржи растворливи влакна наречени бета-глукан, кои помагаат во намалување на нивото на ЛДЛ холестеролот. Бета-глуканот формира супстанца слична на гел во дигестивниот тракт што се врзува за холестеролот, спречувајќи ја неговата апсорпција во крвотокот“, објаснила Тарнер.
Таа забележува дека редовното консумирање овес може да помогне во намалувањето на нивото на ЛДЛ („лошиот“) холестерол додека го одржува нашиот ХДЛ („добар“) холестерол. Сето ова може да придонесе за поздраво срце и помал ризик од болести.
Јачмен
„Како и овесот, јачменот содржи бета-глукан, кој формира супстанца слична на гел која се врзува за холестеролот во дигестивниот систем, намалувајќи ја неговата апсорпција. Со попречување на апсорпцијата на холестеролот, јачменот помага во намалување на нивото на ЛДЛ холестеролот“, рекла Тарнер.
Таа вели дека неговата висока содржина на влакна промовира ситост и помага во контрола на тежината, придонесувајќи за подобрување на нивото на холестерол и здравјето на срцето. Покрај тоа, тој е вкусен додаток на супи, чорби и салати.
Мешунки
Мешунките, како гравот, леќата и наутот се моќни намирници кои дефинитивно треба да ги вклучиме во исхраната, особено ако сакаме да го одржуваме срцето здраво и да го намалиме холестеролот. Тарнер наведува дека растворливите влакна во мешунките помагаат во намалување на ЛДЛ холестеролот со запирање на неговата апсорпција во цревата.
„Редовното консумирање мешунки во различни облици, како супи, салати или придружни јадења, може да придонесе за подобрување на нивото на холестерол и целокупното здравје на срцето“, заклучила таа.