Пролетниот замор се однесува на состојбата на замор, намалена енергија или депресија поврзана со почетокот на пролетта.
Таквата состојба може да биде предизвикана од нормална реакција на потоплите температури или може да има медицинска основа, како што се алергии или „обратно“ сезонско афективно нарушување.
Тие нагли скокови и промени на времето се вообичаени особено во пролет, па влијанието на биометеоролошката прогноза деновиве е лошо.
Ова нè доведува до феноменот со кој се среќаваат многу луѓе во март и април, а тоа е – пролетен замор.
Се верува дека појавата на пролетен замор, особено кај метеоролозите и чувствителните луѓе, е под влијание на наглата промена на времето и големата температурна разлика помеѓу денот и ноќта, на која телото постепено и тешко се прилагодува.
Пролетниот замор често се јавува во овој период од годината, како резултат на монотоната зимска исхрана и недостатокот на витамини и минерали. Исто така, во текот на зимата помалку се движиме и користиме енергија. Недостатокот на сонце е дополнителна причина за недостатокот на добро расположение. Кога станува збор за исхраната, важно е да се истакне младиот зеленчук, кој е богат со важни хранливи материи, вели нутриционистката Сандра Мариќ Булат.
Што да се јаде во пролет
Во рана пролет растат аспарагус, боранија, млад кромид, ротквици, грашок, рукола, зелена салата, спанаќ,млад компир, магдонос, морков и добро е да се користат во изобилство во исхраната. Тој додава дека е добро да се истакне храната која го поттикнува чистењето на организмот, за да може телото да се ослободи од токсините преку дебелото црево, црниот дроб, бубрезите, белите дробови, лимфните жлезди и кожата.
„Не мора да правите посебна детоксикација, наместо тоа, почнете постепено да се префрлате на полесна и помалку масна храна, со зголемен внес на овошје, зеленчук и вода, односно билни чаеви“, советува нутриционистот.
„Значи, доколку не сте склони кон порестриктивни диети, односно да следите некои посебни режими на исхрана, доволно е да ја спроведете навиката да јадете свежа салата со секој ручек и вечера или да го надополнувате секој оброк со лесна супа од зеленчук барем неколку дена, со која повеќе зеленчук како прилог во главниот оброк. Додека на пазарите има млад зеленчук, корисно е да се користи барем една недела, со тоа што секој ден ќе се пие свеж сок од зеленчук. „Овошјето најдобро се јаде сирово за свежо цедени сокови,а зеленчукот најдобро се користи во салати“, советува нутриционистот.
Исто така, намалете ја потрошувачката на пржена храна и преработени житарки, односно бел леб и колачи. Аспарагусот, горчливиот зелен зеленчук, артишокот, јагодите, авокадото, како и храната богата со витамин Ц, како што се агрумите, разни салати од овошје и зеленчук, ќе имаат особено поволно влијание врз организмот, додава тој.
„Белиот ориз и тестенините заменете ги со кафеав ориз, хељда, бидејќи интегралните житарки даваат многу енергија и нема да предизвикаат брзо зголемување на шеќерот во крвта и нагло опаѓање, односно нови фази на замор“, советува Сандра Мариќ Булат.
Спиењето е важно
За да бидете фит, важно е на телото да му обезбедите седум до осум часа квалитетен сон, но и брзо и енергично да се разбудите. Подигнете ги ролетните веднаш штом ќе станете. Светлината го зголемува нивото на стимулирачки и енергетски хормони, како што се серотонин, кортизол и адреналин. Во исто време, го запира производството на мелатонин, кој не заспива. Освен тоа, рано утринското вежбање, односно истегнување, ќе ви помогне брзо да се разбудите, пишува 24 sata.hr.
Не заборавајте на водата
Водата е најдоброто средство за чистење на организмот, а во пролет треба да внимавате да пиете доволно од неа. Пијте најмалку два литра вода дневно, за штетните материи повеќе да се излачуваат преку мокрење и потење. Можете да замените чаша обична вода со некој билен чај или лимонада, но избегнувајте сокови од продавница богати со шеќер, кофеин и прекумерен алкохол.
Попладневна дремка
Дајте му на вашето тело кратка пауза после ручекот. Доволна е попладневна дремка од 20 минути до половина час. Ако сте на работа, искористете го тоа време за да излезете од зградата и да прошетате или едноставно да одморите.