Најчестите грешки: Заради овие 5 причини пукаат корите за пита

popara25 март, 20241min00
Making dough by female hands on white table background

Правењето пита на почетокот изгледа многу едноставно, но домаќинките често прават грешки кои резултираат со суви кори, нивно пукање, а питата излегува дека е гумена.

Ако сте еден од нив, применете ги следните совети и вашата пита секој пат ќе излезе совршена, а еве што треба да избегнувате!

Ја правите питата со влажни раце или посипувате површина со брашно

Немојте да ги мокрите рацете додека работите со корите и не ја посипувајте работната површина со брашно, пишува Ало, а пренесува Нет.хр.

Не ги премачкувате корите

Корите треба да ги премачкате со растопен путер или масло, за да не бидат суви и без вкус.

Не ја сечете питата пред да ја печете

За време на печењето вишокот на пареа излегува од исечената пита.

Ги чувате корите на собна температура

Треба да работите со ладни кори. Одмрзнете ги оние од замрзнувачот во фрижидер. Ако ги чувате на собна температура, ќе добиете гумена пита.

Ги држите корите откриени

Покријте ги со влажна крпа кога не се користат за да спречите да се исушат на воздух, што се случува во рекордно време.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma