Потребно е:
3 моркови
1 праз
2 пашканат
2 корени магдонос
1 кромид
2 чешниња лук
1/2 келераба
1/2 целер
лисја од целер
1 лажичка куркума
1 китка магдонос
масло
80 гр сол
Подготовка:
Во сад се ставаат излупениот, ситно сечкан морков, сечканиот праз, пашканатот, коренот од магдонос, кромидот и лукот, келерабата, целерот и листовите целер. Во тава со загреано масло ставете го сечканиот зеленчук, па посолете и посипете куркума. Откако зеленчукот ќе го ослободи сокот, варете уште 8 минути. Потоа ставете го зеленчукот во блендер и исечкајте го. Префрлете ја смесата во плех обложен со хартија за печење и израмнете ја. Покријте со проѕирна фолија и оставете преку ноќ во замрзнувач. Исечете ги коцките и секоја завиткајте ја во проѕирна фолија. Чувајте во замрзнувач до употреба.