Една шолја боровинки дневно би била доволна за да се подобри крвниот притисок, да се намали и да се овозможи работата на крвните садови, сето тоа благодарение на антоцијаните, фитохемикалии од кои зависи темната боја на овошјето.
И не само тоа, според едно од студиите, полифенолите содржани во боровинките исто така имаат корисен ефект врз здравјето бидејќи ја подобруваат меморијата, до што дошле научниците откако направиле тест за меморија на група постари луѓе, пренесува Novi list.
Друга предност е поврзана со набљудувањето на когнитивните функции.
Истражувањето објавено во списанието Applied Physiology, Nutrition and Metabolism истакна колку е вреден концентрираниот сок од боровинки за мозокот на луѓето над 65 години бидејќи ги подобрува когнитивните способности, ја зголемува церебралната перфузија и ја зајакнува работната меморија.
Боровинката се покажала како супер антиоксиданс поради флавоноидите кои ги содржи, кои помагаат во спречување на разни метаболички, кардиоваскуларни и дегенеративни заболувања.
Како и боровинките, така и другите бобинки и црвените овошја како јагодите и црешите се богати со антиоксиданси, поради што нивното консумирање во изобилство, дури и кога се комбинирани едни со други, е лек за здравјето на младите и старите.
Антивоспалителните својства на боровинките не се занемарливи бидејќи тие се најдобри, во однос на исхраната, кога се диви. Затоа, подобро е, ако е можно, да ги соберете во шумата или да им дадете предност на малите локални производители при купувањето.