Маслиновото масло,мешунките и уште еден вид храна се одлични за држење на холестеролот под контрола.
Холестеролот е восочна супстанца која се наоѓа во храната со животинско потекло што ја јадеме, како и во нашите клетки. Потребна и е на нашето тело за нормално функционирање, а во телото што се користи за производство на хормони и витамин Д. Холестеролот исто така игра важна улога во процесот на варење.
Во повеќето случаи, висок холестерол се смета за „тивок убиец“ затоа што не покажува никакви симптоми. Повеќето луѓе дури и не се свесни дека имаат покачен холестерол, додека нивната состојба не достигнува срцев удар или мозочен удар.
Причините за покачен холестерол можат да бидат физичка неактивност, дебелина и лоша исхрана.
Ако сакате да го задржите холестеролот под контрола, експертите посочуваат дека во вашата исхрана треба да ги воведетна овие три типа на храна.
Маслиново масло
Маслиновото масло е богато со мононезаситени масни киселини, што може да помогне во намалувањето на лошиот холестерол на ЛДЛ и да се зголеми добриот холестерол на ХДЛ.
Мешунки
Градот, леќата, гравот и другите мешунки се богати со растителни и растителни протеини, што може да помогне во намалувањето на холестеролот и да се подобри здравјето на срцето.
Масна риба
Лосос, скуша, сардини и други масни риби богати со омега-3 масни киселини, што може да го намали ризикот од срцеви заболувања и да помогне во регулирање на холестеролот.