Клучен принцип во контролирањето на дијабетес тип 2 е одржување на нивото на гликоза во крвта. За среќа, одредена храна може да помогне во оваа задача.
Блитвата е една од намирниците што нутриционистите секогаш ја препорачуваат за контрола на нивото на шеќер во крвта. Клучниот принцип за контрола на дијабетес тип 2, велат тие, е одржување на нивото на гликоза во крвта. Ако нивото на гликоза е опасно високо, може да се зголемат бројни здравствени проблеми. За среќа, одредени видови храна можат да помогнат во оваа задача, вклучително и зелениот лиснат зеленчук.
Блитвата е нискокалоричен зеленчук со висока содржина на витамини и минерали
Дијабетесот тип 2 може да биде „погубна дијагноза“, потсетуваат ендокринолозите. Високиот шеќер во крвта кај луѓето со дијабетес произлегува од проблемите со производството на инсулин. Пациентите со дијабетес тип 2 или не произведуваат доволно од овој хормон или нивниот инсулин не е ефикасен. Ова е причината зошто нашата исхрана влијае на нивото на шеќер – може или да го попречи или да помогне во одржувањето на нивото на гликоза врз основа на она што го јадеме.
Блитвата е нискокалоричен зеленчук со висока содржина на магнезиум, железо, калиум и витамини А, Ц и К, а овие темнозелени листови се меѓу високонутритивните состојки во човечката исхрана кои имаат повеќекратни придобивки за нашето здравје. Освен што го штити здравјето на човечкото срце, блитвата го контролира нивото на шеќер во крвта, ги зачувува коските, се грижи за дигестивниот систем и варењето. Иако кељот често се смета за крал на зелениот зеленчук, блитвата има подеднакво импресивна низа на хранливи придобивки. Добар извор е и на калциум, магнезиум, бакар, цинк.
Растителните соединенија содржани во блитвата го намалуваат нивото на шеќер
Блитвата е храна која се препорачува за луѓе со дијабетес бидејќи листовите и стеблата на овој лиснат зелен зеленчук содржат различни хранливи материи. Сепак, растителните соединенија кои се наоѓаат во блитвата се многу важни за контрола на шеќерот во крвта. Блитвата е преполна со антиоксиданси, вклучително и флавоноид наречен сирингинска киселина, за која се покажа дека има моќни својства за регулирање на шеќерот во крвта.