Освен што се вкусни, чоколадните топчиња со сушено овошје и вино се идеален десерт кога сакате да направите слатко без да го направите премногу комплицирано.
Најдоброто нешто е што не мора секогаш да одите во продавница, но можете да ја користите храната што веќе ја имате во кујната, како чоколадо, бисквити, вино, сушено овошје, кокос и јаткасти плодови. Наместо вино, можете да користите некој вид овошен сок или ликер.
Состојки:
-230 мл слатко или полусуво црвено вино
-1 стапче цимет
– 150 гр суво грозје
-220 гр темно чоколадо
-120 мл шлаг
-листови од кокос
-1 лажица мелени ореви (ореви, лешници…)
Подготовка:
1. Загрејте го виното и додадете го сувото грозје и циметот и варете додека не се намали течноста, околу 5 минути.
2. Чоколадото и кремот се топат на пареа, па се додава шлагот и се варат со мешање 5 минути. Отстранете го стапчето цимет од виното.
3. Во чоколадото и кремот се додава виното со суво грозје, се меша и се додаваат јаткастите плодови колку да се добие компактна смеса. Формирајте топчиња и валкајте ги во кокос, па оставете ги во фрижидер да се стегнат.
Совет: Ако смесата е премногу густа, можете да ја разредите со додавање топло вино или крем за готвење.