Зборот качамак доаѓа од турскиот јазик и значи каша. Додека зборот палента доаѓа од латинскиот јазик и значи секое излупено и здробено зрно.
Се верува дека качамакот и палентата се всушност исто јадење, но многумина тврдат дека тоа се всушност две различни јадења.
Според нив, разликата е во тоа што палентата се прави од пченкарен гриз или жолто пченкарно брашно, додека качамакот се прави од бело пченкарно брашно.
Здравствени придобивки
Палента содржи природни масти во својот состав, односно каритеноиди кои промовираат подобра функција на цревата.
Одличен е и за ослободување од вишок килограми. Палента го намалува ризикот од добивање на рак, што е една од придобивките што ги дава на човечкото тело.
Јадењето на овој здрав оброк носи придобивки и кога се работи за здравјето на срцето и циркулацијата на крвта, пренесува Krstarica.