Најголемата радост на Велигден се шарените јајца и чукањето со нив. Како да го изберете најтешкото јајце од корпа полна со бојадисани јајца? Познато е дека јајцата од патки се најмеки, а мисиркините јајца се најтврди.
Што се однесува до пилешките јајца, повеќето од претходните победници во кршење со јајца се согласуваат дека треба да изберете што помало јајце, пожелно е да е зашилено и да е грубо на допир, т.е. да нема мазна лушпа.
Јајцето што сте го избрале треба да се проба на уште еден начин. Најдобар начин да го направите ова е со вашите заби. Земете го јајцето и малку допрете го со предните заби. Ако испушта звук како чукање на стакло, чувајте го за кршење. Колку се повисоки тоновите, толку е потврдо јајцето.
За време на вистинското кршење, приближете ги прстите што е можно поблиску до врвот на јајцето. Трикот е да се обидете да чукате понежно од вашиот противник, бидејќи на овој начин вашето јајце е помалку веројатно да се скрши.