Намалување на воспалението и подобрување на варењето: Лекар открива кои намирници придонесуваат за здравјето на цревата

popara31 јули, 20241min00
Screenshot_3

Сезонската храна која се бори против воспаление игра клучна улога во промовирањето на целокупната благосостојба, особено во областите како што се здравјето на цревата и дигестивниот систем.

 

 

 

Вклучувањето на оваа храна во вашата исхрана може да помогне да се намали воспалението и да се подобри варењето. Лекарот по семејна медицина, д-р Брина Конор, издвои неколку такви сезонски намирници кои можат да помогнат за затегнат стомак, здравје на цревата и балансиран дигестивен систем.

 

  1. Јагоди

 

Полни со влакна, витамини и антиоксиданси, јагодите го поддржуваат здравјето на дигестивниот систем. Високата содржина на влакна придонесува за чувството на ситост, што потенцијално помага во регулација на тежината.

 

„Јагодите се овошје природно богато со влакна, кое му помага на дигестивниот систем да апсорбира повеќе хранливи материи, ги храни добрите бактерии во цревата и делува на спречување на запек. Содржината на влакна во јагодите, исто така, помага да се чувствувате сити подолго време. Покрај тоа, јагодите се одличен извор на витамин Ц и антиоксиданси“, вели д-р Конор за SheFinds.

 

  1. Боровинки

 

Боровинките се сезонско овошје, познато по одличниот вкус и бројните здравствени придобивки. Овие бобинки се полни со антиоксиданси, витамини и диетални влакна, што ги прави суперхрана за добро варење.

 

„Боровинките содржат соединенија наречени антоцијани, кои можат да го намалат ризикот од срцеви заболувања и дијабетес, освен што помагаат при метаболизмот, слабеењето и воспалението“, посочува докторката.

 

  1. Спанаќ

 

Д-р. Конор вели дека спанаќот има многу придобивки за порамен стомак и за подобрување на варењето. Полн со влакна, витамини и есенцијални хранливи материи, спанаќот го поддржува нормалното варење и помага во спречување на надуеност. Содржината на влакна помага во одржување на ситост, потенцијално помага во управувањето со тежината и промовира потенок струк.

 

„Спанаќот е одличен избор како лиснат зелен зеленчук бидејќи е полн со есенцијални хранливи материи како што се магнезиум, витамини од групата Б и фолати. Треба да го вклучите во вашата исхрана секој ден бидејќи ги храни здравите бактерии во вашите црева, што придонесува за порамен стомак и здраво варење“, вели докторката.

 

  1. Цвекло

 

Често го занемаруваме цвеклото, но тоа нуди голем број здравствени придобивки. Неговата богата содржина на влакна помага при варење и ја намалува надуеноста и непријатноста. Покрај тоа, цвеклото е преполно со хранливи материи како фолати и манган кои го поддржуваат здравјето на цревата и ги подобруваат дигестивните процеси. Природните антиоксиданси во цвекло, исто така, помагаат во борбата против воспалението.

 

„Цвеклото е една од суперхраните кои често се под радар. Тие се полни со влакна кои помагаат да се подобри варењето, така што додавањето на цвекло во вашата исхрана помага во балансирање на добрите бактерии во цревата“, забележува д-р Конор.

 

  1. Лосос

 

Лососот, сезонската суперхрана, може да направи чуда за нашето здравје. Благодарение на омега-3 масните киселини, лососот помага во смирување на воспалението во цревата и ги држи цревните бактерии под контрола. Покрај тоа, протеинот во лососот ви овозможува да се чувствувате сити, што може да биде многу корисно за контрола на тежината и губење на тежината.

 

„Сезоната на лосос започнува во април и трае до почетокот на октомври, што е совршено време да ја вклучите оваа риба во вашата исхрана. Таа има многу придобивки за вашето тело, покрај неговите антиинфламаторни својства, вклучително и промовирање на здравјето на мозокот и срцето“, заклучи д-р Конор.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma -

loodgieter den haag