За дополнително да го забавите темпото на вашиот оброк, познатиот доктор Мајкл Мозили предлага да пиете голтка вода помеѓу залаците.
Тој тврди дека не само она што го јадеме, туку и начинот на кој јадеме може да ги намали шансите за прекумерна тежина и развој на дијабетес тип 2. Брзото јадење може да придонесе за зголемување на телесната тежина, бидејќи тоа влијае на ослободувањето на хормоните кои го потиснуваат гладот.
Д-р Мозли објаснува дека јадењето побавно му дава на телото повеќе време да му сигнализира на мозокот дека е консумирано доволно храна. Имено, на храната обично ѝ се потребни околу 30-40 минути за да стигне од желудникот до тенкото црево, каде што има рецептори кои го чувствуваат доаѓањето на храната. Тој наведува студија од 2018 година на речиси 60.000 испитаници, која покажува дека оние кои бавно јадат имаат 42 отсто помали шанси да станат дебели.
Понатаму, тој укажува на студијата од 2023 година на професорот Тим Спектор и тимот за исхрана Зои, која покажа дека луѓето кои јадат брзо често консумираат повеќе храна и имаат покачен шеќер во крвта. Д-р Мозли советува оброците да се консумираат на маса наместо стоечки, пред телевизор или додека шетате. Тој исто така истакнува дека домашните оброци не само што се побогати со влакна во споредба со ултра-обработената храна, туку бараат и повеќе време за џвакање и уживање. Дополнително, таа препорачува да пиете голтка вода помеѓу залаците за дополнително да го забавите темпото на вашиот оброк.