Здравјето на нашиот мозок е исклучително важно за целокупната благосостојба на нашиот организам. Значи, ако сакаме да работиме на нашето когнитивно здравје, можеме да вклучиме во исхраната разни намирници кои се одлични за нашиот мозок.
Понекогаш е едноставно да додадете различни зачини.
Неврологот д-р Брендон Крафорд неодамна сподели неколку просветлувачки сознанија за оваа тема. Тој ги нагласи придобивките од подготвувањето оброци со неколку специфични зачини кои можат позитивно да влијаат на здравјето на мозокот, па дури и да ја подобрат концентрацијата.
А овие четири особено се издвојуваат:
Куркума
Д-р Крафорд ја истакнува моќта на куркумата, благодарение на активното соединение, куркумин. Познат по своите антиинфламаторни и антиоксидантни својства, куркуминот може да помогне во намалувањето на воспалението и оксидативното оштетување во мозокот, фактори често поврзани со состојби како што е Алцхајмерова болест.
„Куркуминот го подига и нивото на мозочниот хормон BDNF, кој го зголемува растот на нови неврони и се бори со различни дегенеративни процеси во мозокот“, објаснува докторот.
Ѓумбир
Кога станува збор за антиинфламаторните зачини, не можете да погрешите со ѓумбирот.
“Познат по своите моќни антиинфламаторни својства, ѓумбирот може да ја подобри когнитивната функција со намалување на воспалението и оксидативниот стрес. Помага и во балансирање на невротрансмитерите, што може да ја подобри концентрацијата”, истакнува неврологот.
Цимет
Ако сакаме нешто слатко, можеме да посегнеме по цимет. Според неврологот, циметот е повеќе од само вкусен додаток на јадењата – тој е моќен извор на антиоксиданси клучни за заштита на нервните структури од оксидативен стрес.
„Циметот исто така може да го регулира нивото на шеќер во крвта, што е критично за одржување на когнитивната функција и спречување на невродегенеративни болести“, рече тој.
Црн пипер
Црниот пипер носи значителни придобивки во областа на здравјето на мозокот, особено во комбинација со куркума.
„Пиперинот, активното соединение во црниот пипер, може да ја зголеми апсорпцијата на куркумин до 2.000 проценти. Оваа комбинација не само што ги подобрува придобивките од мозокот на куркуминот, туку помага и за подобрување на варењето и апсорпцијата на хранливите материи, директно поддржувајќи го когнитивното здравје“, заклучи д-р Крафорд.