Веројатно нема готвач кој не се бори со тоа како да ги спречи бананите да потемнат откако ќе украсите десерти со нив. За среќа, постојат неколку трикови кои можат да ви помогнат во ова.
Пред да започнете со украсување на десертот, натопете ги парчињата банана во малку овошен сок за да го забавите процесот на потемнување. Најдобра опција е сокот од јаболко, кој ќе го спречи потемнувањето на бананите, а нема да го смени вкусот.
Причината за ова е што и покрај вообичаениот недостаток на киселост, сокот од јаболко е исто така малку кисел. Неговиот поблаг вкус, сепак, може да го направи помалку наметлив во рецептот за десерт.
Иако многу рецепти препорачуваат користење на овошен сок за бананите да не станат кафеави, има уште една состојка која делува, а можеби нема ни да сфатите дека е кисело.
Имено, медот има pH вредност од 3,2 до 4,5, што го става прилично блиску до сокот од јаболко во спектарот на киселост. Медот, исто така, содржи пептидно соединение кое се чини дека го запира дејството на ензимот што предизвикува бананите да станат кафеави.
За таа цел често се препорачуваат и сокот од портокал, ананас и лимон бидејќи имаат многу киселина. Дури и лимонадата може да спречи бананата да стане кафеава, но негативната страна на која било од овие опции е тоа што тие може да дадат малку кисел вкус што нема да се вклопи добро со бананите.