Хипотироидизам: Храна што треба да ја избегнувате ако имате успорена работа на тироидна жлезда

popara30 мај, 20241min00
Храна што треба да ја избегнувате ако имате успорена работа на тироидна жлезда

Нашата исхрана има големо влијание врз работата на штитната жлезда, особено на болната тироидна жлезда. Исхраната се прилагодува во зависност од тоа дали имаме проблем со вишок или недостаток на тироидни хормони, односно хиперактивна или недоволна тироидна жлезда.

Кога станува збор за хипотироидизам (бавна функција на тироидната жлезда) или Хашимото-ов синдром или тироидитис (една од главните причини за хипотироидизам), постојат намирници кои треба да ги избегнуваме, да ја ограничиме нивната конзумација или да го промениме начинот на подготовка.

1. Храна богата со гоитрогени
Тоа се соединенија кои влијаат на производството на тироидните хормони, односно го отежнуваат. Тоа се, на пример, кељ, зелка, карфиол, брокула, спанаќ и бриселско зелје. Важно е да се напомене дека наведените намирници може да бидат проблематични доколку се јадат сирови и во големи количини, а нивната термичка обработка го намалува количеството на гоитригени.

2. Соја
Некои студии покажаа дека сојата влијае дури и на апсорпцијата на лековите од тироидната жлезда, т.е. хормоните. Сојата содржи и гуатрогени соединенија. Меѓутоа, со доволен внес на јод, потрошувачката на соја нема да биде проблем. Производите од соја како тофу или темпе се термички обработени, така што не се проблематични, а истото важи и за ферментираните производи од соја како соја сос. Избегнувајте масло од соја и млеко.

3. Храна со глутен
Сè повеќе истражувања ја потврдуваат врската помеѓу тироидитисот на Хашимото и чувствителноста на глутен. Пченицата, ‘ржта, спелта и јачменот се на листата на намирници кои луѓето со неактивна тироидна жлезда треба да ги избегнуваат или барем да го намалат внесувањето. Заменете ги со храна без глутен како пченка, овес, просо и ориз.

4. Високо обработена храна
Ова вклучува брза храна и разни закуски. Тоа е енергетски богата, но нутритивно многу лоша храна. Покрај тоа, таквата храна често содржи концентрирана комбинација на состојки кои се проблематични поединечно, а камоли заедно. Најчесто се работи за комбинација од шеќер и заситени масти, а таквата храна поттикнува воспалителни процеси во организмот, пишува порталот Kreni Zdravo. Важен е и начинот на подготовка. Штетно е пржењето, печењето или каков било облик на термичка обработка што доведува до формирање на црн јаглероден слој на храната.

5. Алкохол
Умерено и повремено консумирање нема да има значително влијание врз функцијата на тироидната жлезда, но прекумерното и често консумирање алкохол може да го наруши. Пред се влијае на намалување на тироидните хормони Т3 и Т4.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma