Наскоро нов вид Нутела на пазарот: Еве за што се работи

popara7 јуни, 20241min00
1659504422-nougat-g0461c6be6_1920-750x500

Омилениот чоколаден намаз од Италија, кој долго време ни е во срцата и кој обожаваме да го мачкаме на леб, наскоро ќе добие веганска верзија.

Иако оваа година наполни 60 години, Нутела не покажува знаци на стареење. Токму спротивното!

Како што објави извршниот директор на VéGé Group Џорџо Сантамброџо на Linkedin, брендот сака да се прилагоди и да стави веганска верзија на пазарот оваа година. „Нутела од растителна основа“ нема да содржи млеко.

Веста за новиот производ ја објави и Green Queen, а ја пренесе и списанието Fenix.

„Plant-based Nutella“ наскоро во Германија

И покрај критиките за неговото еколошки штетно производство, палминото масло треба да остане незаменлива состојка во традиционалниот рецепт за Нутела.

Растителна Нутела ќе биде лансирана во одредени европски земји, а пакувањето ќе носи ознака за веганска сертификација. Иако не е јасно од кои нации ќе започне, Италија и Германија најверојатно ќе бидат на листата, бидејќи Фереро има поднесено патенти на двата пазари.

Вистинската промена во состојките не би била огромна, бидејќи единственото нешто што ја прави Нутела несоодветна за веганите е обезмастеното млеко во прав. Но, тоa сочинува само 8,7% од составот на Нутела, и иако не е јасно со што компанијата планира да го замени млечниот елемент, некои предложија млеко во прав од соја.

„Овој дополнителен додаток на семејството Нутела ќе го обезбеди истото непогрешливо искуство со замена на млекото со состојки од растително потекло, нудејќи нов вкусен избор кој може да им посака добредојде на уште повеќе луѓе во брендот“, додаде Фереро.

Трошоците за суровини, исто така, се очекува да флуктуираат многу малку, ако не и да се намалат, што би можело да ја направи веганската Нутела достапна за повеќе луѓе.

Фереро се надева дека ќе таргетира флексибилен пазар – околу 12 милиони луѓе следат вегански начин на живот во Италија. Ќе биде наменет и за лица со нетолеранција на лактоза или алергии на млечни производи, а истражувањата покажуваат дека дури 72% од Италијанците имаат некаква нетолеранција на лактоза.

„Очекувањата се, без сомнение, многу големи: ќе успее ли да ги убеди и најскептичните? напиша Сантамброџо. „Тука сме со иновации врз иновации: Нутела се менува, се развива и еве го лансирањето на Нутела базирана на растително потекло.

Без разлика дали сакате традиционално слатко или сте веган кој внимава на исхраната, многумина со нетрпение ја очекуваат оваа вест.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma