Избегнете мувла на киселите краставички: Еве колку траат во фрижидер откако ќе се отворат

popara8 јуни, 20241min00
90146_shutterstock-2129136173_f

Краставиците, откако ќе се стават во тегла, потопени во маринада со малку сол, по околу три дена добиваат совршен вкус.

Од друга страна, киселите краставички ги стекнуваат соодветните квалитети по околу 3-4 недели. Како и секоја храна, краставиците може да се влошат по некое време. Тоа може да се случи, меѓу другото, и поради грешки кои сме ги направиле при нивната подготовка.

Понекогаш краставиците изгледаат добро, но кога ќе ја отворите теглата чувствувате непријатен мирис. Ова е знак дека краставиците не се за консумирање.

Еве што друго треба да знаете:

Друг знак дека вашите краставици се расипани е бојата. Доколку на нив има сива облога или темнозелена или бело-сина облога, краставицата дефинитивно не е соодветна за консумирање. Станува збор за отровна мувла која, ако ги оставиме краставиците во теглата, може да порасне прилично голема.

Како да избегнете мувла на краставиците?

Еве на што треба да внимаваме за да не мувлосаат кисели краставички. Пред сè, теглата мора внимателно да се затвори – за да не влезе воздух во неа.

„Сè додека киселите краставички се чуваат ладни, тие можат да траат повеќе од 75 дена во фрижидер“, вели експертот Еди Андре за Eating Well. По отворањето, сите кисели краставички треба да се чуваат во фрижидер, потопени во маринада, за да се чуваат свежи најмалку три месеци.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma