Варената пченка е една од намирниците што ја сакаат речиси сите. Особено во овој период од годината кога е млада и слатка. Сепак, повеќето грешат при готвењето.
Првиот се однесува на отстранување на лисјата. Пченката треба да се подготви за готвење, но не со отстранување на сите листови. Оставете барем два-три да го покриете. На дното на садот за готвење ставете дел од листовите кои сте ги извадиле, а врз нив наредете ја пченката. Покријте со останатите листови. Така ќе создадете изолација и кочаните побрзо ќе се варат и ќе бидат посочни.
Што се однесува до солта, повеќето од нас прават голема грешка и ја додаваат при готвењето, а потоа зрната стануваат поцврсти и поради тоа на пченката и треба подолго време за готвење.
Посолете ја пченката само кога е готова.
Времето за готвење на младата пченка е кратко и ќе биде готова за не повеќе од 20 минути. Важно е само да ја вклучите плочата за готвење на највисока температура.
Готовата пченка оставете ја во водата, за да не се исуши на воздух.
Може да замрзнете и слатката пченка додека е свежа, а потоа да ја готвите во текот на зимата.