Вишните може да се користат за подготовка на десерти, компоти, сирупи за разредување и вкусно вино од цреша. Ако никогаш досега не сте го направиле или ако сакате да пробате нова идеја, овој рецепт е направен за вас. Ви го пренесуваме рецептот за наједноставната вишновача.
-Состојки за ликер од вишни:
-1 килограм вишни
-7 dcl ракија
-500 грама шеќер
-тегла
Подготовка на ликер од вишни:
1.Измијте ги вишните и извадете ги стеблата и листовите.
2.На дното на голема тегла ставете ред од вишните.
3.Потоа посипете ги со шеќер во подебел слој.
4.Над слојот шеќер ставете ред вишни, па ред шеќер.
5.Постапката повторете ја додека теглата не се наполни речиси до врвот.
6.Теглата со вишни ставете ја на сонце и покријте ја со чинија (никогаш со капак).
7.Кога шеќерот целосно ќе се раствори, наполнете ја теглата до врвот со ракија, нежно измешајте и затворете го капакот.
8.Вишновката чувајте ја во шпајз и оставете ја да отстои најмалку еден месец.