Сезона на пченка е. Сите љубители на летово ќе побрзаат да купат готова пченка по паркови, на улица или да ја зготват во тенџере на стариот класичен начин. Сепак, постојат неколку начини за подготовка на пченка за да можете целосно да уживате во нејзиниот вкус.
Повеќето луѓе се запознаени со начинот на подготовка на пченка во кочан. Сварете тенџере со вода, а потоа внимателно додадете ја пченката и покријте го тенџерето со капак. Оставете да се готви додека не омекне, 3-5 минути. На помладата пченка ќе им треба помалку време за готвење со овој метод, додека на постарите уши може да им треба подолго време. Внимавајте пченката да не се превари, бидејќи може да изгуби дел од својата сладост. Никогаш не додавајте сол во водата кога ја готвите, бидејќи солта исто така може да ја направи тврда. Сепак, можете да додадете малку шеќер за да ја подобрите нејзината сладост. Ако сакате, исечете ги кочаните на помали парчиња, за подобро да се сварат.