Потребно е:
6 ленти сланина, исечкана на коцки
380 гр излупени компири, исечени на коцки
1 мал морков, изрендан
60 гр сецкан кромид
1 лажица сушен магдонос
1/2 лажичка сол
1/2 лажичка пиперка
1 лажица сечкан целер
400 мл пилешка супа
3 лажици универзално брашно
380 мл млеко
230 гр топено сирење исечкано на коцки
2 млади кромиди, тенко сецкани
Подготовка:
Во голема тава на средна топлина пропржете ја сланината со повремено мешање. Кога ќе стане крцкава, додадете компири, кромид, целер, зачини и супа. Оставете да зоврие, а потоа намалете ја топлината и динстајте поклопено 10 до 15 минути додека компирот не омекне. Додадете брашно и млеко додека смесата не се изедначи. Оставете да зоврие со постојано мешање, а потоа продолжете да готвите и мешајте додека не се згусне, околу 2 минути. Додадете го сирењето во супата додека не се растопи. Пријатно!