Летото веќе започна, а со тоа и дружењата на отворено, скарата и излетите. Иако разни придружни јадења и сосови, како што е кечапот, се главната храна на ваквите настани, тие често содржат скриени шеќери кои можат да го забават слабеењето и негативно да влијаат на целокупното здравје.
Исто така, тие можат да содржат изненадувачка количина на додадени шеќери, истакна нутриционистот, диететичар и лекар д-р Римас Гејга. Тој предупреди за два такви популарни сосови.
1. BBQ сос
BBQ сосот е омилен на многумина поради богатиот вкус, но може да содржи голема количина шеќер. д-р. Гејга објаснува дека голем дел од тој шеќер доаѓа од сируп од пченка со висока фруктоза. Прекумерното консумирање е поврзано со зголемување на телесната тежина и зголемен ризик од развој на хронични состојби како што се дијабетес и срцеви заболувања, па умереноста е клучна.
Нутриционистот предлага да барате сосови за скара означени со „низок шеќер“, „без шеќер“ или да направите сами.
„Кечапот може да содржи една лажичка шеќер во само 15 милилитри“, предупредува д-р Гејга. Тој истакнува дека голем дел од тој шеќер доаѓа од сируп од пченка со висока фруктоза и други засладувачи, што придонесува за внесување на непотребни калории и шеќер во нашите оброци.
Овие додадени шеќери не само што влијаат на нашиот струк, туку претставуваат и ризици за здравјето на забите и може да го зголемат нивото на шеќер во крвта. Нутриционистот препорачува опции со малку додаден шеќер или без шеќер кои содржат природни засладувачи како стевиа или еритритол. Друга можност е да си направиме кечап од свежи домати, оцет и зачини.