Жолти, зелени, бели… Како да ги изберете најдобрите тиквички?

popara12 јули, 20241min00
1720812524-zucchini-1637435_1920-750x499

Тиквички во продавниците можете да ги најдете во текот на целата година, но тие се највкусни од јуни до крајот на август, кога ги сакаме во секој поглед. Но, за јадењата со тиквички да бидат вкусни, првиот чекор е да изберете квалитетна тиквичка.

Изберете овошје со цврста сјајна кора без видливи оштетувања. Тиквичките треба да бидат цврсти на допир, па при купувањето допирајте ги и проверете ја нивната текстура. Ако тиквичките се меки, веројатно веќе почнале да скапуваат.

Кога станува збор за тиквичките, големината е важна, затоа изберете помали кои не содржат толку многу вода и семки во споредба со поголемите. Средната големина е исто така добар избор. Тиквичките можат да бидат зелени, жолти или бели, но секогаш бирајте ги оние со поинтензивни бои. Избегнувајте ги „уморните“ и бледи тиквички.

Рок на траење?

Идеално би било да ги користите веднаш по купувањето. Ако не можете да го направите ова, ставете ги во хартиени кеси и чувајте ги во фрижидер до една недела. Измијте ги или излупете ги само кога планирате да ги користите. Не ги чувајте во пластични кеси бидејќи ќе бидат премногу влажни и побрзо ќе се расипуваат.

Замрзнување тиквички

Тиквичките може да се исечат на помали парчиња и да се замрзнат по желба. Замрзнатите тиквички можете да ги користите во подготовката на смути наместо банани – не грижете се, нема да го почувствувате нивниот вкус во смутито, а ќе ви ја даде посакуваната кремаста текстура.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma