Постојат милион начини на кои можете да подготвите мелено месо, а секоја домаќинка има своја тајна како да го направи што е можно посочно.
Обидете се да додадете маст во меленото месо.
Свинската маст го подобрува квалитетот на месото, но и му дава посебна арома, така што јадењата со мелено месо ќе бидат многу подобри.
Најдобро е ако користите свежа маст. Ако се прашувате што е тоа, еве објаснување: Од месото што ќе го печете или пржите ја отстранувате свежата маст и ја делите во кеси.
Го чувате во замрзнувач додека ви треба за мелено месо, но пред да го додадете во смесата прво се меле. Ако немате свежа свинска маст, слободно користете сало купено во продавница, како на пример сало за готвење.
Можете исто така да додадете маснотии во смесата за рибни котлети.